woensdag 24 september 2014

Vliegtuigen boven Gouda



Steeds vaker vliegen er vliegtuigen laag boven Gouda. Sommige Gouwenaren vinden dit geen probleem en kijken op een app vanwaar het vliegtuig is gekomen. Steeds meer Gouwenaren ergeren zich echter aan de vliegtuigen boven Gouda. In deze blog vraag ik aandacht voor de groei van Rotterdam- The Hague airport en ben ik benieuwd wat jullie als lezers vinden over dit onderwerp. 
De meeste vliegtuigen die laag overvliegen landen op Rotterdam – The Hague Airport. Dit zijn vaak korte Transavia vluchten vanuit Londen. Deze vliegtuigen behoren op zo'n 600 meter hoogte te vliegen boven Gouda.


Groei van Rotterdam –The Hague airport zorgt voor meer overlast

In 1996 verwerkte Rotterdam – The Hague airport nog geen 400.000 passagiers per jaar. Dit is in 2011 gestegen naar 1 miljoen passagiers en in 2014 zijn dit zelfs 1,5 miljoen passagiers per jaar. In een document van de luchthaven staat dat de luchthaven ambities heeft geleidelijk door te groeien. Nu is dat 'geleidelijk' een bijzondere terminologie. Streven is namelijk te groeien naar een luchthaven die 2,4 tot 2,8 miljoen passagiers verwerkt in 2025. Op dit moment is het vliegveld Rotterdam – The Hague bezig met alle vergunningen en een nieuw bestemmingsplan om deze groei mogelijk te maken. Dat is dus nog bijna een verdubbeling t.o.v. het huidige aantal vluchten. Nu is onduidelijk of dit ook weer een verdubbeling is van het aantal vliegtuigen boven Gouda, maar de overlast kan in de toekomst in ieder geval bijna twee keer zo groot worden. En is het dan voor ons als Gouwenaren nog steeds acceptabel?




Het is mijn inziens nu zaak onze zorgen als Gouwenaars te uiten over de uitbreidingsplannen. We zouden nu via de ChristenUnie, maar wellicht ook als gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders onze zorgen moeten uitten voor de overlast in de toekomst. 


Wat vind jij?

Wat vind jij? Ik ben erg benieuwd wat je als lezer van deze blog hierover denkt. Naar aanleiding van jouw reactie en gesprekken met andere politieke partijen wil ik kijken of en hoe we hiervoor aandacht kunnen vragen.

vrijdag 12 september 2014

ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda





De ChristenUnie fractie vindt duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Om voldoende aandacht voor duurzaamheid te vragen heb ik samen met de fractie een duurzaamheidsnotitie opgesteld; “ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda”. Op deze manier willen we onze visie geven op duurzaamheid in Gouda en tegelijkertijd input geven voor de nog op te stellen vergroeningsagenda van het college. 

 
Wat is duurzaamheid?

Er is vaak nog onduidelijkheid wat onder duurzaamheid wordt verstaan. Een definitie de lading van duurzaamheid goed dekt: “Duurzaamheid kijkt naar de behoefte die de mensen op aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of economie in gevaar komt. 


Duurzaamheidsbeleid een must

Essentieel is welke beleidsdoelstellingen we als gemeente hebben voor de langere termijn. Waar willen we naartoe met duurzaamheid in Gouda in 2025? “Dit beleid kan goed gekoppeld worden aan een uitvoeringsprogramma. Door beleid op te stellen geeft de raad kaders mee waarbinnen het college aan de slag kan gaan met het uitvoeringsprogramma. 


Gemeente geeft het goede voorbeeld

Uitgangspunt voor de gemeente moet zijn om zelf het goede voorbeeld te geven inzake duurzaamheid. Dit kan bewerkstelligd worden door Fairtrade gemeente te blijven, meer te investeren in zonnepanelen op overheidsgebouwen en het versneld toepassen van led-verlichting in de openbare ruimte. Voordeel van een deel van deze maatregelen is dat ze zich in de loop van de tijd zelf terugverdienen door te besparen op de energiekosten. Led-verlichting verdient zich inmiddels al binnen 8 tot 10 jaar terug!


Duurzaamheid “tussen de oren” van inwoners

Daarnaast heeft de overheid een rol bij het faciliteren en informeren van inwoners van Gouda over duurzaamheid. Belangrijk is dat het onderwerp ook leeft bij de inwoners. Dit kan bijvoorbeeld door als gemeente te zorgen voor het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen en informatie hierover ter beschikking te stellen. Maar ook maatregelen als het stimuleren van fietsen door het verder verbeteren van hoofdfietsroutes en eens kritisch te kijken naar de doorstroming van het autoverkeer op de Goudse wegen kunnen bijdragen aan minder CO2 uitstoot. Ook een vaste plaats voor  de streekmarkt op de Goudse markt kan bijdragen aan een duurzaam Gouda. Voor de bewustwording kunnen publieksacties worden voorbereid samen met vrijwilligers. Denk dan bijvoorbeeld aan deelname van de landelijke duurzaamheidsdag of een actie gericht op voedselverspilling. 



Tot slot

Natuurlijk kan de Goudse politiek en de gemeente Gouda veel doen aan duurzaamheid. Belangrijkste is uiteindelijk dat niet alleen de ChristenUnie of de gemeente Gouda voor duurzaam wil gaan. Nee, het belangrijkste is dat we samen als Gouwenaars met elkaar gaan voor één duurzaam Gouda. U kunt daar zelf ook aan meedoen. Ik zal af en toe in mijn blogs dan ook aangeven hoe u eenvoudig meer duurzaam kan gaan leven. Door dit samen te doen is het soms nog leuk ook.


Meer informatie

Benieuwd geworden welke ideeën de ChristenUnie op het gebied van duurzaamheid nog meer heeft voor Gouda? Download dan hier de gehele notitie ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda
 






dinsdag 2 september 2014

Welkom

Leuk dat je de moeite neemt om deze blog te lezen. In deze eerste blog stel ik mij zelf voor en leg ik uit wat je in de toekomst kan verwachten op deze blog.

Wie ben ik?
Ik ben Christiaan Quik (1979), getrouwd met Friederike en vader van Eveline. Ik ben opgegroeid in de wijk Plaswijck en woon nu met mijn gezin in de wijk Kort Haarlem. Ik werk als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast squash ik graag en was tot deze zomer jaren actief voor het (interkerkelijk) jeugdwerk in Gouda. Sinds maart 2014 ben ik raadslid in de gemeente Gouda voor de ChristenUnie. Mijn raadslidmaatschap is de aanleiding om te starten met een persoonlijke blog.
 
Beëdiging als raadslid

Waarom een blog? 
Wat doet een raadslid? Wat bespreekt de gemeenteraad? Waarom neemt de ChristenUnie een bepaald standpunt in? Dit zijn vragen die ik vaak gehoord heb toen ik mij kandidaat stelde als raadslid voor de ChristenUnie in Gouda. Ik hoop met deze persoonlijke blog hier meer inzicht in te kunnen geven. 

Onderwerpen 
Naast mijn persoonlijke ervaringen als raadslid belicht ik ook af en toe een onderwerp  waar ik namens de ChristenUnie Gouda mee bezig ben. Ik zal mij voornamelijk gaan concentreren op de onderwerpen ruimtelijke ordening, verkeer & parkeren en duurzaamheid. Op deze blog zullen hierover regelmatig berichten verschijnen. 

Contact
We willen als ChristenUnie goed luisteren naar wat de achterban vindt en aanspreekbaar zijn. Neem dus gerust contact met ons op. Vragen of ideeën over de onderwerpen ruimtelijke ordening, verkeer & parkeren en duurzaamheid kun je altijd rechtstreeks mailen naar christiaan.quik@gouda.nl

Aanmelden blog
Tot slot, vergeet niet je aan te melden voor deze blog (in de rechterkolom (follow by email)). Je krijgt dan vanzelf een mailtje als er een nieuwe blog verschenen is!