Pagina's

maandag 2 mei 2016

Kakje in een zakje; wat kan er beter?


In dit voorjaar ben ik bezig geweest met de actie “Elk kakje hoort in een zakje” om wat te doen aan de overlast van hondenpoep in Gouda. Een geurig dossier en op sommige plaatsen, zeker de geïnventariseerde hotspots zijn echt smerig. In een maand tijd kregen we 88 meldingen voor hotspots binnen en veel informatie. In deze blog aandacht voor de verbeterpunten om te zorgen dat er minder hondenpoep overlast is. Eén ding is zeker, hondenpoep blijft ergernis nummer1, ook in Gouda.


1            Gerichte handhaving op hotspots hondenpoep
Zet de handhaving in op de plekken waar de overlast het grootst is. Beboet hondeneigenaren direct en geef ze niet eerst een waarschuwing.
We hebben de hotspots voor hondenpoep goed in kaart kunnen brengen en deze informatie kan direct gebruikt worden door de gemeente. Een concentratie van hotspots bevindt zich rondom de binnenstad. De kans dat u in de hondenpoep stapt is het grootst op de Turfsingel, Houtmansplantsoen, Klein Amerika, Regentesseplantsoen en de Vest/ Sint Mariewal. 
Hondenpoep Klein Amerika
In de rest van de stad zijn Walmolenerf/ Goverwellepad, Vogelplein/ Koekoekplein, Geertruidahoeve, Omloopkade en de Jac. P. Thijsselaan de plekken waar je de meeste kans hebt om in een drol te stappen.
Wist u dat de gemeente naast het uniform ook o.a. in burger controleert om de pakkans te vergroten? Uit de reacties van “Elk kakje in zakje” blijkt echter dat niemand ooit iemand heeft gezien om op hondenpoep te controleren. Er is €88.000,- budget hiervoor per jaar, dus een beetje betere controle kan dat wel. Wist u dat in 2015 8 boetes zijn uitgedeeld? Dat zijn dus dure boetes, a €11.000,- per stuk. 

2            Zakjes voor de kakjes
Hondeneigenaren missen zakjes om hondenpoep in te doen. In veel gemeenten werkt dat prima, in Gouda zijn ze bang dat de zakjes niet zullen worden gebruikt voor het juiste doel. Ik zou zeggen, probeer het in ieder geval eens, desnoods begin je met een pilot. Genoeg plekken om dat te doen, er zijn immers voldoende hotspots. 


3            Voldoende kakjesbakken plaatsen
We kregen een aantal tips voor het bijplaatsen van prullenbakken. Goed punt om met een evaluatie van het hondenpoepbeleid mee te nemen. 

4            Zet een poepzuiger in om de ergste rotzooi op te ruimen
Mensen zitten letterlijk in de stank. Je kan nooit helemaal voorkomen dat er uitwerpselen komen te liggen op straat of waar dan ook. Zorg dus in ieder geval voor het schoonmaken van de hotspots met poepzuigers. Reageer daarbij ook op meldingen die binnenkomen. Je kunt bij grasvelden beter de poep opzuigen dan bij het maaien overal verspreiden.


5            Meldpunt; neem alle meldingen serieus
We hebben meerdere reacties gehad waarin werd vermeld dat er niets met een gemelde overlast van hondenpoep wordt gedaan en vaak ook niet een terugkoppeling komt. Zorg dat je meldingen serieus neemt en doe er iets aan! Daarnaast gelijk een oproep. Blijf uw overlast melden  bij Meldpunt Openbaar gebied. Nu wordt door het college het aantal van 126 meldingen in 2015 genoemd. Op basis daarvan ziet ze geen aanleiding om iets te verbeteren aan de overlast. In onze actie hadden we in een kleine maand 88 meldingen. Nogal een groot verschil, vind u niet? 

6            Betere permanente campagne hondenpoepbeleid
Zorg regelmatig voor informatie over het Goudse hondenpoepbeleid, zodat iedereen weet welke regels we met elkaar als stad hebben afgesproken. 

7            Evaluatie samen met hondeneigenaren
Evalueer het hondenpoepbeleid uit 2014 nu, in ieder geval ook met hondenbezitters. Het is goed als het beleid voldoende steun kan krijgen van hondenbezitters en het niet voelt als pesten. Kijk bijvoorbeeld eens of het schoonmaken van de losloopgebieden vanuit de gemeente niet toch beter is. Het aantal losloopgebieden is beperkt en wat bieden wij de hondeneigenaren eigenlijk voor de hondenbelasting die zij bepalen. Of moeten ze alleen betalen? Ik denk dat hier veel winst te behalen valt. 

8            Duidelijke markering losloopgebieden en bordjes
Natuurlijk is overal verbodsbordjes plaatsen niet zinvol, maar ga eens na of er voldoende bordjes staan. De bordjes moet natuurlijk wel leesbaar blijven en dat blijkt soms ook een probleem. Een prima onderwerp om mee te nemen met een evaluatie. 
   
Tot slot
Door uitvoering te geven aan de genoemde aandachtspunten zal  de overlast van hondenpoep op termijn wellicht verdwijnen als ergernis nummer 1. Dan moet het college van burgemeester en wethouders natuurlijk wel wat met deze actie en deze informatie willen doen. Uit de beantwoording van vragen blijkt echter dat deze bereidheid er nog niet is. Dat is echt balen en dit stond ook al verwoord in het artikel van het AD Groene Hart van afgelopen zaterdag.
In een tweede blog over dit onderwerp volgende week deel ik nog een aantal anekdotes. En voor diegene die een melding heeft gedaan: het college zegt nu niets te doen met die meldingen. Als dit standpunt zo blijft zal ik desnoods alle meldingen die we binnen hebben gehad 1 voor 1 indienen bij de gemeente. Er is nog steeds een grote ergernis in Gouda en dat is hondenpoep. Het probleem blijft maar kan zeer gemakkelijk minder groot worden.
Bovenstaande kan mijn inziens ook prima binnen het bestaande budget. Als het systeem beter werkt worden de kosten lager en kan de hondenbelasting mogelijk zelfs verder omlaag. Bij veel overlast zal deze mogelijk wel weer wat moeten stijgen. Laten we in Gouda samen zorgen voor een weinig overlast en een lage hondenbelasting! Samen sterk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten