Pagina's

vrijdag 1 december 2017

Goudse Groenprijs 2017; en de winnaar is.....Op woensdag 29 november 2017 was het dan zover. De eerste Groenprijzen in Gouda werden uitgereikt. In deze blog meer over de uitreiking, de verhalen erachter en sfeerimpressies.
foto; Theo Lucas, da Costakade
Terugblik
Maar we beginnen in deze blog met de aanleiding. Op 29 april 2015 was een motie van de ChristenUnie hierover in de gemeenteraad aangenomen. Deze motie riep op om een jaarlijkse groenprijs te initiëren voor het beste burgerinitiatief groenonderhoud. Tevens was het doel het project ‘Groen moet je doen’ een impuls te geven door de publiciteit te vergroten.
Doel van het invoeren van een groenprijs was om de mensen die zich vrijwillig inzetten voor een mooier en groener Gouda in het zonnetje te zetten. En wat tijdens de prijsuitreiking bleek is dat zeker niet het enige wat dit project oplevert. Op alle drie de locaties waar een groenprijs is uitgedeeld bleek het met elkaar samenwerken nog belangrijker te zijn. Bij één groep waren de borrels van de betrokken inwoners zelfs intensiever dan het stukje onderhoud van het groen! Tevens spreken mensen elkaar in de wijk aan als er iets is met het betreffende groenproject, bijvoorbeeld vernielingen. Of bij het buurtmoestuintje zetten ze een mandje buiten de moestuin met wat groente of fruit voor de toevallige voorbijganger. Een stukje samen leven dus wat we soms met elkaar een beetje missen…..

 
Meerijden
Omdat ik de initiatiefnemer was als raadslid voor de groenprijs mocht ik afgelopen woensdag mee met het uitreiken van de groenprijs. Twee ambtenaren van de gemeente Gouda hadden hun uiterste best gedaan om alles goed te organiseren. Bloemen, geschenken en waarde cheques voor de initiatieven. Om alles mee te kunnen krijgen reden we met een busje weg. Ik zat letterlijk tussen alle prijzen en wethouder Jan-Willem van Gelder ingeklemd. Een ervaring die je niet snel vergeet;) En zo gingen we op pad naar de prijswinnaars.

De prijzen
Er waren drie categorieën waarin je een prijs kon winnen:
  1. De mooiste moestuin
  2. De mooiste groenplek
  3. De mooiste bloemenbakken/ boomspiegels

De prijzen zijn gewonnen door………… de Buurtmoestuin Plaswijck bij de Elisabethhoeve, het project Vlindervreugd op de locatie da Costakade/ Palmstraat en de bloembakken bij het sluisje aan het Reeuwijkse Verlaat.
Het was erg leuk om deze prijzen uit te reiken. Oprecht vrolijke en blije mensen die de prijzen met trots in ontvangst namen. Al met al een zeer geslaagd initiatief dat een jaarlijks vervolg zal gaan krijgen! 

Tot slot
Ik weet nog dat ik in de gemeenteraad van o.a. het VVD veel kritiek kreeg op deze prijs. Ik weet nu in ieder geval dat de prijs van grote waarde is voor de inwoners die zich inzetten voor een mooier en groener Gouda. Het gaat bij dit soort initiatieven niet om geld maar om een stukje waardering en aandacht voor de inzet die ze jaar in jaar uit voor ons allemaal doen! En wilt u ook bij u in de buurt meedoen aan een stukje groener Gouda. Lees hier dan over op de website van de gemeente: GROEN MOET JE DOEN!

Foto’s
Hieronder nog een paar foto’s die ik onderweg gemaakt heb…..
Geen opmerkingen:

Een reactie posten