maandag 6 augustus 2018

Top 5 verbetering verkeersveiligheid in Gouda; doe je mee?


Is de gemeente alleen verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid in Gouda? Welke verantwoordelijk heeft de verkeersdeelnemer hierin? Dit zijn vragen die me de laatste tijd bezig houden. Vaak wordt direct verwezen naar de gemeente die aan zet is om verkeersveiligheid aan te pakken. Ik denk dat dat bij gevaarlijke en onoverzichtelijke kruisingen zeker aan de orde is. Maar wat kunnen we zelf doen aan veiliger verkeer in en om Gouda? 

Niet alles is te wijten aan losse tegels en kruisingen die beter moeten worden ingericht. Begrijp me niet verkeerd, dat is zeker ook nodig om de verkeersveiligheid aan te pakken. Wat me echter opvalt is dat we zelf ook vrij gemakkelijk kunnen bijdragen aan een veiliger verkeer. Een goed moment om hiermee met elkaar na de zomervakantie te beginnen. Niet voor niets is dan altijd de campagne van Veilig Verkeer Nederland dat leerlingen weer naar school gaan. Dus naast de aanpak van de gemeente, tijd voor actie vanuit onszelf. Hier een top 5 die mijn inziens ook vrij gemakkelijk kan bijdragen aan een veiliger verkeer in Gouda…… En het kost helemaal niets! 

TOP 5

1 Het is te druk op de weg 
Ergernis die altijd zal blijven is de drukte op de wegen in Gouda. Zeker wanneer ook alle kinderen en jongeren naar school gaan kan het autoverkeer aardig vast lopen in Gouda. Dit leidt tot frustraties en soms tot bijzonder ergerlijk rijgedrag van automobilisten. 


Oplossing; rij op tijd weg of begin iets eerder op je werk, heb je hier ook geen last van en heb je ook minder files op de snelwegen, of kijk eens of de trein of thuis werken niet ook een optie is dit nieuwe seizoen. 

2 Door rood licht rijden
De verkeerslichten hebben te kort groen, dus rijden we door oranje en rood. Dit doen we natuurlijk alleen als er geen flitser staat….. want anders wordt dit wel heel erg duur. 

Oplossing; tja, een verkeerslicht kost tijd, zeker als het druk is op de weg. Een Aziatische oplossing in Gouda lijkt me niet verstandig…..De gemeente heeft n.a.v. vragen die ik kort voor de zomer stelde al aangegeven te kijken naar de optimalisatie van de verkeerslichten. Zullen wij dan gewoon voor rood wachten, ook al stond je al een tijdje vast voor dat rot stoplicht….. En nog een waarschuwing, wanneer de stoplichten efficiënt zijn ingesteld, betekend het dus ook dat andere richtingen na rood licht vrij snel groen krijgen. 

3 Fietsers die rijden met muziek en telefoon
Inmiddels is muziek luisteren of op je telefoon kijken op de fiets redelijk goed ingeburgerd. Niet alleen jongeren zie ik dit doen. Ik heb nog nooit zelf gezien hoe een fietser de de sloot in rijdt of ergens tegen aan gereden is hierdoor, maar dit zal vast regelmatig gebeuren.  

Oplossing; luister thuis naar muziek en berg je mobiel op in je tas, zorg in het verkeer dat je gewoon oplet.

4 Bellen achter het stuur
Handsfree bellen kennen sommige mensen nog niet. Ik zie dagelijks in het verkeer iemand in de auto bellen met een mobiele telefoon in de hand. Is dat telefoontje nu echt belangrijk. Wat me opvalt is dat degene die dit doen iets meer ruimte nodig hebben voor bochten en om vooruit te komen. 

Oplossing; Niet bellen in de auto of handsfree bellen in de auto, handsfree bellen is al een tijdje op de markt. 

5 Met z’n drieën naast elkaar fietsen
We hebben een regel met elkaar afgesproken dat je maximaal met z’n tweeën naast elkaar fietst. Dit heeft ook een reden. Auto’s en andere weggebruikers die sneller zijn kunnen dan makkelijker en veiliger inhalen. 

Oplossing; ik ben ook jong geweest, maar wat is er stoer aan het fietsen met z’n drieën? Soms is het praktisch en gezellig. Maar toch, wissel af of verzin een andere manier dat het gezellig maar ook veilig is op de fiets!
 
Tot slot
Deze blog is wellicht wat belerend en prikkelt jouw als lezer. Dat is juist de bedoeling! Ook wij als inwoners van Gouda zijn verantwoordelijk voor een veilig verkeer in onze stad. Helpt u hierin mee? Heeft u nog aanvullende tips voor een veiliger verkeer waaraan we zelf een bijdrage kunnen leveren? laat dan een reactie achter op deze blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten