Pagina's

maandag 20 mei 2019

Een dagje SSN aanvragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam

Donderdag 7 mei 2019 ben ik naar een ‘walk in day’ gegaan om een SSN aan te vragen. Dit is een nummer die je nodig hebt om in Amerika belasting aangifte te doen. Dit kan zelfs al voor je spelen als je 1 van je ouders Amerikaan is of, zoals in mijn situatie er zelf ben geboren en na een half jaar terug verhuisd bent terwijl je beide ouders Nederlander zijn. In een vorige blog schreef ik hier al over. In deze blog beschrijf ik wat je kan verwachten op een walk in day. Ik was zelf best wel zenuwachtig en hoop dat diegene die deze blog lezen dat wat minder zijn. Je kan namelijk weinig informatie vinden over wat je te wachten staat. Let trouwens op, voordat je naar de Walk in day gaat moet je vanalles regelen. Een helder overzicht kun je vinden op de website van American Overseas.

Aankomst
Deze donderdag was een extra walk in day van 13.30 tot 14.30 uur, een beter tijdstip dan de vrijdagochtend vroeg. Omdat ik zeker wilde weten dat ik die dag ook geholpen wordt, was ik al om 12.30 uur in de rij gaan staan. Ik was de 5e in de rij. In de rij was een bijzondere toch wel gespannen sfeer van andere mensen die niet wisten wat hun was overkomen en nu hoopten alle papieren bij zich te hebben zodat ze ook een aanvraag konden doen. Ook werden gevoelens gedeeld over de bizarre situatie waarin we zaten. Een man die ik sprak was in de rij stond was min of meer door mijn krantenartikel nu toch ook gegaan.


Papierwerk SSN
In de rij gaan staan heeft alleen zin als je alle papieren die belangrijk zijn bij je hebt! Het is belangrijk dat je 1 mapje hebt met originelen en 1 mapje met kopieën waarbij je de documenten op dezelfde volgorde legt. Onderstaand een overzicht van wat je mee moet brengen:

  1. Formulier SS5 en SSL-706 (alleen Part I en Part II), ingevuld, maar ondertekening doe je daar pas!
  2. Paspoort (en kopie)
  3. Certificate of Birth (Officieel Amerikaans geboortebewijs). Als je deze niet hebt, moet je dus eerst zorgen dat je hier op de één of andere manier aan komt
  4. Uitgebreid uittreksel geboorteregister, aan te vragen in je eigen gemeente, waarin zoveel als mogelijk adressen staan waar je vroeger gewoond hebt, liefst tot aan je geboorte terug. De service per gemeente verschilt enorm hierin. Ik werd bij de gemeente Gouda gelukkig erg goed geholpen!
  5. 3 officiële originele documenten die bewijzen dat je in je jeugd in Nederland hebt gewoond (denk aan schooldiploma’s, rapporten, doopakte...)
Ik geef overigens met het schrijven van deze blog met bovenstaande opsomming echter geen garanties dat je met deze gegevens daadwerkelijk ook een goede SSN aanvraag indient en of de benodigde gegevens in der tijd veranderen!

Hoe werkt t?
Eerst wordt de rij met mensen rechtgezet, zodat je goed op de stoep staat en komt er iemand naar buiten met een uitleg. Als iedereen goed staat mag je vervolgens 1 voor 1 naar binnen. Je komt dan bij de bewaking. Tassen blijven daar achter, je map met documenten neem je mee. Pas op, je mag geen laptop of iPad bij je hebben! Een telefoon is overigens geen probleem. Ik had mijn iPad dus maar thuis gelaten. Als je door de scan bent gekomen (riemen af etc.) heb je twee ruimtes met in totaal 5 balies met glas ertussen. Je wordt dan netjes verwezen naar één van de balies. Daar wordt je geholpen.

Balie
Ik had een alleraardigste vrouw aan de balie, waarbij ik direct in het Engels verzocht heb of ook Nederlands gesproken kan worden. Ze zullen namelijk altijd in het Engels beginnen. Gelukkig kon ze ook een beetje Nederlands en dat maakte het spreken met elkaar wel wat makkelijker, waardoor ik alles voldoende begreep. Ze vragen stuk voor stuk de gegevens op die je hebt meegenomen. Als alles correct is en ondertekend, dan worden nog 10 vragen in het Engels gesteld. Het zijn vragen als heb je een rijbewijs in de VS gehad of een uitkering, een soort check vragen of je niet eerder wel iets met Amerika hebt gehad. Als je de vraag niet snapt wordt het nogmaals voorgelezen of uitgelegd. Na die vragen, is je aanvraag gereed. Als je overigens iets niet bij je hebt, kunnen ze de aanvraag niet afronden en zullen ze je wegsturen. Ik vind dat ik netjes geholpen ben. De reden waarom je er bent maakt je wellicht boos, maar als je gewoon je best doet, wordt je echt vriendelijk te woord gestaan, als het moet ook in het Nederlands.

En toen was ik klaar
Wat vreemd blijft is dat je geen ontvangstbevestiging krijgt. Ik vind dat vrij normaal en zeker met de sanctie van de bank in je achterhoofd dat je wellicht per 1 oktober geen bankrekening meer hebt, vind ik dit wel onzorgvuldig. Ik had dit bewijs namelijk graag aan mijn bank gestuurd. Ook als de aanvraag mis gaat heb ik niets in handen van bewijs dat ik daadwerkelijk wel een aanvraag heb ingediend. Wat ik ook bijzonder vind is dat je verder geen vragen kan stellen. Ze weten niets, als je een vraag hebt moet je het consulaat in Dublin bellen. Ik wist dat wel en heb toch nog geprobeerd een bewijs en behandeltermijn na te vragen. Hier is geen antwoord op gekomen. Ik vind dit een bijzondere handelswijze. Je bent zelf een tijd bezig om tot een goede aanvraag te komen en als je er wegloopt weet je niks. Net of je een aanvraag in een black box hebt gestopt. En nu maar hopen dat ik snel een SSN ontvang, ik zou namelijk graag als Nederlander mijn betaalrekening houden.

Tot slot
Met een SSN ben je er nog niet. Als je van de Streamline procedure gebruik wilt maken en wilt voldoen aan de Amerikaanse belastingwetgeving zul je ook nog minimaal drie jaar belastingaangifte moeten doen en daarna jaarlijks blijven doen. Ik ben hierbij goed geholpen door AmericanOverseas. Ik heb overigens geen aandelen in het bedrijf, maar ben tevreden met hoe ze me geholpen hebben. Ik zal binnenkort ook te zien zijn in filmpjes van hun om mijn ervaringen te delen. Dit om aandacht te vragen voor deze bizarre situatie waarin ik en nu nog zo’n 20.000 andere Nederlands Amerikanen zich in bevinden en ik hoop dat de politiek in de Tweede Kamer wakker schrikt. Ik wens iedereen in het uitzoeken wijsheid toe en maak je zelf niet te gek! Het doet veel met je, dat weet ik, je staat er mee op en je gaat ermee naar bed... maar toch, als je alles gedaan hebt om e.e.a. te regelen, kan je jezelf niets verwijten.....
 
Disclaimer; blog is een momentopname van mei 2019.

Walk in day data: https://nl.usembassy.gov/shortcode/social-security-walk-in-days-in-amsterdam/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten