vrijdag 8 april 2016

100-100-100: 25 dagen zonder afval

In deze blog vertel ik mijn eerste ervaringen over de actie 100-100-100. Ik neem jullie kort mee in de gesprekken die ik zelf gevoerd heb met mijn omgeving over deze actie, de eerste ervaringen en wat we als gezin al geleerd hebben.

Waarom doe je mee?
Van veel mensen in mijn omgeving kreeg ik de vraag waarom we als gezin meedoen aan deze campagne en wat we ervoor terugkrijgen. Ik melde steevast dat we graag minder afval willen en op deze manier hopen structureel ons afval te verminderen. Het is dus goed dat je met een actie als deze meedoet en dat deze acties er zijn, want het zet mensen in  ieder geval aan het denken. Ook mensen die niet snappen waarom je aan zo'n actie meedoet zonder beloning, behalve dan dat je minder afval hebt als gezin en dit uiteindelijk bijdraagt aan een duurzamere samenleving. 

Ervaringen; wegen van restafval
hoeveel wegen volle luiers? dagelijks ritueel.
Na een aantal weken restafval wegen lijkt het erop dat we het als gezin (2 volwassen, 2 jonge kinderen) al aardig doen. Gemiddeld heeft een huishouden 9 kilo restafval per week. Wij zitten op dit moment slechts op een bescheiden 4,9 kilogram afval. Als je daar de luiers vanaf haalt, zitten we op 1 kilo restafval per week. Wat wel oploopt is als je bijvoorbeeld weer eens je schuur opruimt, zoals wij vaak in het voorjaar doen. Mijn voorlopige conclusie; hoe eerder onze kinderen (helemaal) zindelijk zijn hoe minder restafval. Maar goed, kinderen verbieden te plassen en te poepen 's nachts in de nachtluier gaat een beetje ver;) Alleen 's nachts en als we op visite gaan hebben de kinderen wegwerpluiers, verder gebruiken we wasbare luiers. Verdere reductie hierop zit er niet in. Ik merk toch ook dat je bewuster nadenkt over wat je voor producten koopt, maar gezien het beperkte restafval dat we al hebben, motiveert het ons nog niet direct andere keuzes te maken. Wel zou het fijn zijn als er minder verpakkingen om producten zouden zitten. 

Verpakkingen
Wat me echter eerder aan het denken zet is de zak plastic afval per week. Voornamelijk verpakkingen. Het is erg lastig om hier iets aan te doen. Wat je kan doen is zoveel als mogelijk verse producten kopen, waardoor je minder verpakkingsmateriaal hebt. Maar dat is wel kostbaarder dan even naar de supermarkt. Waarom zit er eigenlijk een verpakking om een komkommer of paprika? Die koop ik dus niet zo snel meer. Een weekopdracht van 100-100-100 vroeg of we elke dag wilde tellen hoeveel (nieuwe) verpakkingen je open maakt. We kwamen die week uit op ongeveer 15 verpakkingen per dag. Uitslag van het forum van 100-100-100 was gemiddeld 26 verpakkingen per dag. Een resultaat van een restje nasi opwarmen van vandaag qua verpakkingen zie je op de foto. Viel mee, maar 3 verpakkingen. Toch maar geen satésaus eten of even zelf maken? Zelf een broodtrommel meenemen en geen boterhamzakjes meer? Met een bakje naar de markt en de slager? Geen papieren tasjes meer accepteren in de winkel?


Tot slot
Bovenstaande voorstellen gaan voor mij nog te ver, merk ik. Het zou in ieder geval goed zijn dat supermarktketens eens gaan nadenken over minder verpakkingsmaterialen en dit stimuleren bij producenten. Wachten wij op dit soort acties of gaan we zelf aan de slag? Een beter milieu begint bij jezelf!

3 opmerkingen:

 1. Erg mooi allemaal maar wat doet de gemeente Gouda aan het feit dat bepaalde woningen geen ruimte hebben het afval zodanig te scheiden dat je ook minder restafval hebt? Als je straks echt moet gaan betalen voor het restafval wat je inlevert, dan kan dat voor veel mensen die bijvoorbeeld in appartementen wonen aardig in de papieren lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zelf ook een kleine woning en ik heb slechts beperkt ruimte nodig voor een extra klein bakje restafval. De plasticzakken met plastic afval die je twee weken hebt voordat ze opgehaald worden is inderdaad lastig als je weinig ruimte hebt. Ik heb ze af en toe in mijn grijze container opgeslagen aan de zijkant, aangezien we weinig restafval hebben past dat er wel naast, maar is zeker niet ideaal.Er wordt gewerkt aan nieuw afvalbeleid door de gemeente en ik ga er vanuit dat dan ook voldoende aandacht is voor dit probleem. Het nieuwe afvalbeleid komt binnenkort in de gemeenteraad ter sprake..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stukje! Ik vind jouw voorstellen niet te ver gaan en doe dat inderdaad allemaal zo. Alleen de eerste keer is het even lastig/vervelend, maar dat valt echt alles mee!
  Vers kopen kan op de markt en dat is niet duurder dan in de supermarkt. Ik neem dan geen bakjes mee, maar gewoon twee stoffen big shoppers en daar gaat alles in. Thuis uitkloppen en alles in bakjes in de koelkast en in de garage. Geen verpakkingen! Alleen herbruikbare papieren zakjes voor bijv tomaatjes e.d.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen