woensdag 24 september 2014

Vliegtuigen boven GoudaSteeds vaker vliegen er vliegtuigen laag boven Gouda. Sommige Gouwenaren vinden dit geen probleem en kijken op een app vanwaar het vliegtuig is gekomen. Steeds meer Gouwenaren ergeren zich echter aan de vliegtuigen boven Gouda. In deze blog vraag ik aandacht voor de groei van Rotterdam- The Hague airport en ben ik benieuwd wat jullie als lezers vinden over dit onderwerp. 
De meeste vliegtuigen die laag overvliegen landen op Rotterdam – The Hague Airport. Dit zijn vaak korte Transavia vluchten vanuit Londen. Deze vliegtuigen behoren op zo'n 600 meter hoogte te vliegen boven Gouda.


Groei van Rotterdam –The Hague airport zorgt voor meer overlast

In 1996 verwerkte Rotterdam – The Hague airport nog geen 400.000 passagiers per jaar. Dit is in 2011 gestegen naar 1 miljoen passagiers en in 2014 zijn dit zelfs 1,5 miljoen passagiers per jaar. In een document van de luchthaven staat dat de luchthaven ambities heeft geleidelijk door te groeien. Nu is dat 'geleidelijk' een bijzondere terminologie. Streven is namelijk te groeien naar een luchthaven die 2,4 tot 2,8 miljoen passagiers verwerkt in 2025. Op dit moment is het vliegveld Rotterdam – The Hague bezig met alle vergunningen en een nieuw bestemmingsplan om deze groei mogelijk te maken. Dat is dus nog bijna een verdubbeling t.o.v. het huidige aantal vluchten. Nu is onduidelijk of dit ook weer een verdubbeling is van het aantal vliegtuigen boven Gouda, maar de overlast kan in de toekomst in ieder geval bijna twee keer zo groot worden. En is het dan voor ons als Gouwenaren nog steeds acceptabel?
Het is mijn inziens nu zaak onze zorgen als Gouwenaars te uiten over de uitbreidingsplannen. We zouden nu via de ChristenUnie, maar wellicht ook als gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders onze zorgen moeten uitten voor de overlast in de toekomst. 


Wat vind jij?

Wat vind jij? Ik ben erg benieuwd wat je als lezer van deze blog hierover denkt. Naar aanleiding van jouw reactie en gesprekken met andere politieke partijen wil ik kijken of en hoe we hiervoor aandacht kunnen vragen.

12 opmerkingen:

 1. Mooi gevalletje van NIMBY, we willen allemaal op vakantie en op reis, voor de laagste prijs maar geen overlast hebben. Verre reizen is een dusdanig essentieel onderdeel van levens geworden dat we daar ook niet zonder kunnen. Net als gevangenissen, vuilnisbelten, windturbines en energiecentrales hebben we ze nodig. Laten we dus accepteren dat we er af en toe wat overlast van hebben, net als dat anderen ook overlast hebben van onze diensten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Thijs, beetje kort door de bocht :-)
  het is een kwestie van samen-leven. Ik heb zelf ook het idee dat de vliegtuigpiloten het net als automobilisten niet altijd even nauwkeurig de regeltjes naleven.
  Alleen krijg je bij een auto overtreding een prent en bij een vliegtuig overtreding een waarschuwing.
  Netjes aan de regeltjes houden is nodig om samen deze groei aan te kunnen.
  Dus ik vind een beetje aandacht voor deze ontwikkeling geen fout plan :-)
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij dit soort ontwikkelingen is het een zaak van checks en balances. Vliegvelden hebben nu eenmaal de neiging om ongebreideld te willen groeien. Dan is het zaak dat er tegengeluiden zijn van omwonenden. In het verleden, toen het vliegveld nog Zestienhoven heette, gebeurde dit (bij uitbreidingsplannen) ook regelmatig. En dit heeft gezorgd dat uitwassen en vliegen buiten de regels binnen de perken bleven. Dus een goed idee om hier, samen met andere plaatsen zoals Lansingerland, aandacht voor te blijven vragen. Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben het eens met Thijs. Aan alles hangt een prijskaartje, in geld of comfort of gezondheid. Maar ook met Mark: overleg en check.
  Succes,
  Carina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat je dit aan de orde stelt, Christiaan! We ergeren ons aan de forse toename van het vliegverkeer boven Gouda. En dan vooral met name 'aan de randen van de nacht'. Zo rond 23.30 uur vlak boven je huis geeft een bak herrie. Over de uitstoot van kerosine wordt sowieso weinig aandacht besteed.
  Groet Peterpaul

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Regelmatig zie ik vliegtuigen laag over ons huis vliegen. Naast de herrie voel ik me er ook niet prettig bij. Hoe kunnen ze nu willen uitbreiden in een dicht bevolkt gebied. En er zijn toch genoeg vliegvelden, dan hoeft het toch niet zo te zijn dat alles uitgebreid moet worden. Ik snap best dat mensen goedkoper op vakantie willen, maar dat hoeft niet ten koste van Gouda. Laat ze dat ergens anders doen. Go Christiaan!
  Van een niet vlieger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste, Volgens mij is de overlast vanuit Schiphol de afgelopen maanden giga toegenomen en niet zozeer Rotterdam. Kijk eens naar :http://inzicht.bezoekbas.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben dagenlijks last van het vliegtuiglawaai, vooral in de vroege ochtend. Ook 's avonds komen de vliegtuigen als het ware je slaapkamer ingevlogen. Wij houden van frisse lucht en slapen graag met open ramen.Door dat lawaai is dat onmogelijk.
  Door het lawaai hebben wij slaap tekort, hetgeen niet goed is voor je gezondheid. Boven ons huis kruizen vliegtuigen uit de richting Schiphol met vliegtuigen afkomstig van Rotterdam/Den Haagairport.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als inwoner van Haastrecht, wonend naast een baken van Schiphol/Rdam, hoor ik ook vaak vliegtuigen, wij wonen nu eenmaal in een dichtbevolkt gebied, wij hebben er geen last van en accepteren het geluid. Wat moet men in Londen en New York dan met al dat luchtverkeer ? Wonen daar niet een paar mensen in de buurt van een airport? Niet te veel willen regelen en meer accepteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Los van de uitkomst, heb ik al moeite met het onderzoek. Dit onderzoek riekt naar het zoeken en daarmee creëren van problemen en dat lijkt mij niet de taak van een politieke partij. Ik zou veel liever zien dat CU prioriteit gaf aan problemen die al aan de oppervlakte liggen, omdat ze door betrokkenen uit eigen beweging zijn aangedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waar ik me de laatste maanden steeds een vraag over stel is niet zozeer het vliegtoerisme boven de stad (want dat is nog enigszins begrijpelijk, ook al weet ik niet via welke app ik dit zou moeten checken) maar waar ik me wel sappel over maak is over de vele keren per week dat er een politie-helikopter boven de stad rondvliegt, en tevens over de Chinooks die intussen diverse keren over Gouda Noord zijn gevlogen de laatste weken - en niemand vertelt ons waarom.

  BeantwoordenVerwijderen