donderdag 8 december 2016

Motie vliegtuigoverlast boven Gouda aangenomen!


In de laatste raadsvergadering van 2016 is in de Goudse gemeenteraad een motie van de ChristenUnie aangenomen over vliegtuigoverlast boven Gouda. Aanleiding zijn de plannen voor een forse groei van het vliegveld Rotterdam-The Hague airport van 1,7 miljoen passagiers nu, naar tenminste 2,4 miljoen passagiers over enkele jaren. 

 
aanleiding

Via mijn blogs die ik de laatste drie zomers heb gelanceerd ben ik veel te weten gekomen over dit onderwerp en wat de bewoners in Gouda hierover bezig houdt. Was in eerste instantie de reactie op de blogs die ik per mail ontvang, vrij mild, dit veranderde duidelijk na mijn laatste blog in 2016. Dit was voor mij aanleiding om dit onderwerp verder op te pakken. Dit ook omdat het aantal vluchten boven Gouda naar de toekomst toe fors zal gaan toenemen bij de uitbreiding van Rotterdam- The Hague airport. Bovendien bleek er een oplossing te zijn om de geluidsoverlast te verminderen. Lees hierover bij: ‘vliegtuigen boven Gouda (3); minder overlast lijkt mogelijk’


motie
Aangezien er nu een (twitter)debat is losgebarsten in Gouda over dit onderwerp leek het me goed de tekst van de motie die is aangenomen te delen:


Constaterende dat:

 • Steeds meer bewoners in Gouda overlast ervaren van vliegtuigen boven Gouda, ook in de nacht. 
 • Hoger aanvliegen een goede oplossing kan zijn. 
 • Rotterdam- The Hague Airport wil uitbreiden naar 2,4 miljoen passagiers per jaar.

Overwegende dat:

 • De overlast in de toekomst verder toeneemt.
 • Een verkenner namens de provincie op dit moment het draagvlak onderzoekt voor de groei van de luchthaven.
 • Relatief laag gevlogen wordt over Gouda en hierdoor de bovenste luchtlagen onbenut zijn

Verzoekt het college:

 • De zorgen over de toenemende overlast uiterlijk in januari 2017 te delen met de provincie Zuid- Holland en luchthaven Rotterdam- The Hague airport en dit zo mogelijk gezamenlijk op te pakken met de regiogemeenten. 
 • In gesprek met (de verkenner van) de provincie en de luchthaven te bezien of de overlast van vliegverkeer beperkt kan worden, bijvoorbeeld door een hogere aanvliegroute en ruimtelijke spreiding van vliegtuigen
 • In het eerste kwartaal van 2017 de raad een terugkoppeling te geven over de uitvoering van deze motie.

De motie is uiteindelijk met 23 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. Bijzonder was de uitspraak van Gouda Positief te noemen die durfde te beweren dat vliegtuigoverlast voor geheel Gouda niet bestaat. 


Tenslotte

De motie is een signaal om te zorgen dat we met elkaar een goed debat voeren over de uitbreiding van de luchthaven en niet alleen kijken naar de economische voordelen. Uitbreiding gaat namelijk ook ten kosten van de leef kwaliteit, die een belangrijke voorwaarde is voor een aantrekkelijk woonklimaat van Gouda. Die kwaliteit staat onder druk en dat zou toch elke politieke partij in moeten zien. En dan hebben we het in deze motie alleen nog maar over het geluid en nog niet eens over de (extra) luchtvervuiling!

26 opmerkingen:

 1. Hallo Christiaan,

  Goed onderwerp. Overlast is enorm toegenomen qua geluid. Ik woon op de Geraniumstraat te gouda en de A12 geeft al veel herrie en de vliegtuigen komen nu om de 2 minuten laag over.

  Ik hoop dat dit veel aandacht en opvolging gaat krijgen met als resultaat minder of hogere vliegtuigen.

  Mvg,
  Edwin Siepman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Christiaan,
   Ik onderschrijf de geluidsoverlast volledig. Ik woon in de wijk Bloemendaal en ik word regelmatig 's ochtends wakker van laag overvliegende vliegtuigen. Wat wordt nu met jouw aangenomen motie gedaan? Gaat het ministerie van I&M o.b.v deze motie actie ondernemen?

   Met vriendelijke groet,

   Marc

   Verwijderen
 2. Beste Christiaan,

  Het verbaast mij dat er zo weinig te vinden is over het vliegtuiglawaai boven Gouda. Fijn dat jij je er mee bezig houdt.
  Op weekend-ochtenden worden we in de Hoevenbuurt gewekt door continue overvliegende vliegtuigen die veel herrie geven. Dit was enkele jaren geleden niet zo. Ik doe mijn best me er niet aan te ergeren maar ik merk dat me dat niet altijd meer lukt, zeker niet met het idee dat het waarschijnlijk alleen maar gaat toenemen. Ik heb gezocht naar een meldpunt hiervoor maar deze niet gevonden. Het in kaart brengen van klachten lijkt me belangrijk om een beeld te krijgen van de hinder. Waar kan ik het beste melden?

  Met vriendelijke groet,
  Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rotterdam: www.dcmr.nl
   Schiphol: www.bezoekbas.nl

   Verwijderen
 3. Beste Christiaan,
  Ik zit te googlen om te weten waar ik een klacht kan indienen over lawaai door vliegtuigen. Ik woon in de Wervenbuurt in Gouda. De laatste tijd vliegen er steeds meer vliegtuigen al heel vroeg in de ochtend om de paar minuten over met heel veel lawaai. Waar kan ik deze klachten melden? Wat kan er aan gedaan worden?
  Met vriendelijke groet,
  Floor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Christiaan,

  Ontzettend fijn om te lezen dat jij je bezig houdt met de nadelen van het intensieve vliegverkeer boven Gouda. Ik merk dat sinds kort het vliegverkeer ontzettend is toegenomen boven Gouda. De vliegtuigen vliegen laag over en dit veroorzaak bij mij en mijn buren een hoop overlast. Deze bron van ergenis vermindert voor ons het woonplezier in Gouda en hopen dan ook dat het aantal vliegtuigen dat laag over Gouda vliegt binnen afzienbare periode afneemt.

  Met vriendelijke groet,

  Fred

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Christiaan, heb je een update over wat er met de motie is gebeurd, vandaar weer om de paar minuten vliegtuigen over gehad.

  Gr. Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de komende besluitvormende raadsvergadering op 17 mei 2017 ga ik een update vragen hoe en of de motie is uitgevoerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel fijn dat je hiermee bezig bent. Wij wonen in Gouda en ergeren ons steeds meer aan het vliegtuigverkeer. Dit heeft invloed op het woonplezier in Gouda. Hoop dat hier wat aan gedaan gaat worden. Mvg Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Christian, heel goed bezig! Sinds kort is het vliegverkeer in de Kadebuurt GIGANTISCH toegenomen, ook veel grotere toestellen dan normaal (Schiphol omleidingen of zo???).
  Ook de richtingen/ routes lijken compleet anders dan voorheen....

  Erg benieuwd wat er nou allemaal speelt en of dit ook allemaal zomaar mag (zonder daarbij complete woonwijken in te lichten waar de luchthavens mee bezig zijn).

  Groet,

  Koen Terwijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koen helemaal mee eens. Heb zelf recentelijk een klacht ingediend bij bewoners aanspreekpunt Schiphol (bezoekbas.nl). Christian dank voor jouw aandacht voor dit punt. Bewoners van Gouda hebben nooit gekozen voor deze overlast. Immers, Schiphol is ver weg.

   Verwijderen
 9. Hallo Christian, Gouda staat niet alleen met overlast van vliegtuigen.
  Kijk op link:
  http://www.ad.nl/gouda/herrie-van-vliegtuigen-aangekaart~a3cb80bf/

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Idd Koen, hier in Waddie is het al niet anders, begint om 5:00 uur 's morgens al!

  Gr, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Christian, lof dat je dit lastige onderwerp oppakt. Ook ik merk de afgelopen weken een enorme toename aan vliegverkeer. Uiteraard is de geluidsoverlast irritant, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Of je nou binnen of buiten bent. Maar ook de wetenschap dat continue uitlaatgassen boven je hoofd worden uitgestoot, is niet prettig.

  Succes en groet, Marcus

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Christian, uit de grond van mijn hart bedankt voor je inspanning. Zelf woon ik in Moordrecht. Maar de gemeente Zuidplas verwijst haar inwoners vrolijk door naar een algemeen telefoonnummer. Klacht afgehandeld.
  De vliegtuigen vliegen inmiddels bijna kop-aan-kont over Moordrecht. Succes en groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die reactie van de gemeente Zuidplas hoeven de inwoners niet te accepteren. De gemeente is er om de belangen van de inwoners te behartigen. Daarnaast kunt u contact zoeken met uw lokale politieke partij. Wanneer we met z'n allen iets doen is er een kans op verbetering.

   Verwijderen
 13. Beste,

  Het vliegverkeer kan realtime gevolgd worden op https://www.flightradar24.com
  Waarom nu al dat schiphol vliegverkeer over de woonwijken van Gouda?
  Hoe kan dit zonder overleg door onze lokale overheid (gemeente ambtenaren) worden goedgekeurd. Welke politieke partij laat zo
  zijn stem horen? Dat wordt mijn partij!!!!
  MvG, Arthur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je link. Er is ook een goede Smartphone App van flightradar24.com.

   Verwijderen
 14. Elke dag kan men klacht indienen via http://www.bezoekbas.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Christian.wij wonen in de wijk Bloemendaal.heerlijk rustig op de vliegtuigen na. Ik kan mijn raam 's nachts niet meer open doen. Al vroeg in de ochtend begint het. Achter elkaar vliegtuigen die vrij laag overvliegen. Groet linda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste Christiaan,goed dat je je hier mee bezig houdt. Ik dacht eerst dat het toegenomen vliegverkeer boven Gouda te maken had met tijdelijke werkzaamheden aan een baan op Schiphol, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Woon in Bloemendaal, kan ramen 's bachts niet meer open hebben, want wordt dan al vroeg gewekt door al het vliegverkeer. Vandaag een heerlijke dag om in t zonnetje in de tuin gaan zitten, maar wordt wreed verstoord door constant vliegtuigherrie. Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. we wonen in Waddinxveen en ook hier kun je niet meer rustig buiten zitten. Het ene vliegtuig komt en het andere gaat. Plots woon je niet meer plezierig en overweeg je mettertijd te vertrekken. Kan er geen vliegveld in een Ijsselmeerpolder worden gebouwd? Dit kan toch niet de toekomst zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. tis weer raak 17 juni!! :de hele ochtend om de 2! minuten een laag overvliegend vliegtuig met bijbehorend lawaai!! vreselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Helemaal mee eens. Ik heb voor deze dag (en een andere) een klacht ingediend op www.bezoekbas.nl. Oproep aan een ieder: doe dat ook, laat van u horen! Uitleg: Er werd parallel geland op de zuidelijke banen volgens een nieuwe procedure (ingevoerd 2016). Dit betekent dat er dan zo'n 80 vliegtuigen per uur over Gouda komen op ongeveer 1000 m hoogte. Dat parallel landen is nodig vanwege het grote aanbod aan inkomend vliegverkeer tijdens piekuren. Wanneer we met z'n allen Schiphol verder laten groeien is meer van deze overlast te verwachten voor Gouda. Niet Airport Rotterdam is een bedreiging, maar Schiphol nog meer. Politiek word wakker! Waarom zou dat eigenlijk moeten? Een groot deel van de vluchten zijn korte afstand waar ook goede alternatieven voor zijn en daarnaast is een groot deel van de passagiers overstappers. Ik zou zeggen: kijk pragmatisch naar Schiphol, naar nut, noodzaak, duurzaamheid en kies bovenal voor kwaliteit boven kwantiteit. Wilt u de rust in Gouda behouden?, laat van u horen. Dien klachten in een neem contact op met uw politieke partij!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit veroorzaakt de meeste overlast in Gouda:
  http://www.bezoekbas.nl/?page=news_item&sequence=242

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bewoner Achterwillens19 juni 2017 om 14:02

  LEES DIT => Verklaring van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol:

  De hinder in Gouda is te relateren aan landend vliegverkeer vanuit het zuiden richting de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan.

  Ten tijde van het groot onderhoud aan de Kaagbaan ( 18 maart tot en met 26 mei ) werden deze banen vaker ingezet waardoor er meer vliegverkeer boven uw woonomgeving is geweest.
  De frequentie waarmee de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan worden ingezet is minder maar evengoed kunnen deze banen ingezet worden.

  Het aantal banen dat gebruikt wordt is voornamelijk afhankelijk van het verkeersaanbod. Welke banen worden gebruikt, wordt in de hoofdzaak bepaald door het weer, de milieuregels en verstoringen in de baanbeschikbaarheid.

  Met name weersomstandigheden, waaronder windsnelheid en -richting, zicht, wolkenbasis, buien, etc., bepalen welke banen veilig kunnen worden ingezet. Maar ook milieuregels en verstoringen in baanbeschikbaarheid kunnen beperkingen opleggen aan welke banen gebruikt kunnen worden.

  Vanwege een wind uit noordwestelijke richting zijn gisteren 16 juni en vanochtend tot op heden de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan voor landend verkeer ingezet.

  De procedure om parallel te naderen op de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan, is op 10 november 2016 (!) gewijzigd door de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Het gevolg van deze wijziging is dat het baangebuik zuidelijker (!) in de regio overkomt (lees: over Gouda, Reeuwijk en Bodegraven).
  Meer informatie over de aanpassing voor het parallel naderen vindt u tevens op onze website m.b.v. de volgende link: http://www.bezoekbas.nl/?page=news_item&sequence=242

  BeantwoordenVerwijderen