maandag 16 mei 2016

Hondenpoep in Gouda; eigentijdse ergernissen

In de actie "kakje in een zakje" kwamen veel irritaties boven over hondenpoep. Veelal serieus, soms ook humoristische reacties. Ik deel een aantal van deze reacties graag met jou als lezer, om te laten zien waarom dit onderwerp echt aandacht verdient! In mijn vorige blog over de actie gaf ik al aan dat hondenpoep ergernis nummer 1 is. De overlast kan namelijk minder!

Aanspreken helpt niet
Ik kreeg veel reacties binnen van mensen die hondeneigenaren aanspreken op de opruimplicht, helaas zonder resultaat. Een bewoner gaf een top 5 wat er zoal gezegd wordt. Deze top 5 geeft een redelijk beeld van de gemiddelde reactie die op dat moment gegeven wordt. De top 5 ziet er als volgt uit:
  1. Zorg eerst maar dat er afvalbakken met zakjes geplaatst worden 
  2. Hoef ik niet op te ruimen hier betaal ik hondenbelasting voor 
  3. Waar bemoeid u zich mee het is toch niet u grond / tuin
  4. U haat zeker dieren met name honden 
  5. Als u er last van heeft ruim het dan lekker zelf op
Ik hoop echt dat er een afname komt van dit soort reacties en alle hondenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen de hondendrollen niet laat liggen. Ik denk ook dat de oplossingen die ik in mijn vorige blog schreef hier een bijdrage aan kan leveren. Dan moet echter het college in Gouda wel bereid zijn hieraan mee te gaan werken en het probleem van hondenpoep serieus te willen nemen. Dit is tot nu toe helaas nog niet gebleken.
  
Eigentijdse ergernis
Voor mijzelf blijft hondenpoep een eigentijdse ergernis. Wellicht leuk om kort te vertellen wat ik zelf weer meemaakte. Ik liep twee weken geleden met de kinderwagen in de stad en ik was door de hondenpoep gereden. Een voor mijn onbekende hondeneigenaar zag dat en deed bij mij zijn beklag over dat volk dat de drollen niet opruimt. Wel leuk als dat gebeurt, als je als raadslid actief met dit onderwerp aan de slag ben. En, beste lezer, geen zorgen over de kinderwagen, de wielen werden uiteindelijk weer schoon. Gelukkig had het geregend, dus een aantal plassen verder en drie stokjes en de kinderwagen was weer poepvrij! Ik hoop echt dat mijn hondenpoepmomenten gaan afnemen, nu zijn dit er veel te veel!

Uit de eigentijdse ergernissen die tijdens de actie "kakje in een zakje" zijn binnengekomen heb ik twee reacties geselecteerd die aangeven wanneer en hoe mensen de overlast ervaren.

 “De hondenpoep ligt niet alleen op de straat in het woonerf (heel onprettig voor het wandelen met kinderwagen of wanneer je de kliko in de schuur zet terwijl hij weereens door de hondenpoep heen gerold is bij het legen) , maar we treffen het ook regelmatig aan op onze eigen oprit.  Zowel vlak voor de voordeur als rond de auto. Dit laatste is helemaal erg vervelend, zeker als je ‘s avonds weg moet en nog even in de hondenpoep stapt voor je je auto instapt. Het toppunt was dat we te laat kwamen voor mijn afspraak in het ziekenhuis voor mijn bevalling, die helaas gepland moest plaatsvinden, omdat mijn partner eerst de poep pal voor de voordeur moest opruimen zodat de kraamzorg en ander bezoek er niet in zou stappen.”

“Door de royale aantrekkelijke groene uitstraling is deze laan zeer in trek bij hondenbezitters uit zowel de wijk Groenhoven als uit de directe omgeving. Zowel de grasstroken als de bomen dienen als dagelijks toilet voor de honden die daar enkele keren per dag onder begeleiding van hun eigenaren hun buiken en blazen komen legen. Niemand gebruikt plastic zakjes om dit op te ruimen en van zichtbare handhaving is totaal geen sprake. Kinderen kunnen niet op de grasstroken lopen of spelen en als er in het groeiseizoen tweewekelijks wordt gemaaid dan geeft dat een grote smeerboel. Indien het ‘s zomers warm is en wij in de tuin zitten dan waait er regelmatig een walm van stank door de tuin. Kortom, hier valt nog veel op te voeden en zeker ook te handhaven.”
Het levert dus soms mooie verhalen op, maar vaak ook niet. Er zijn voldoende reacties die ik maar niet plaats in deze blog…………… 

Tot slot
Zoals ik al zei, hondenpoep blijft een eigentijdse ergernis waaraan serieus werk moet worden geleverd om de overlast te beperken. We kunnen samen zorgen voor minder overlast en uiteindelijk wellicht zelfs een lagere hondenbelasting. Samen sterk!

1 opmerking:

  1. Ik woon in de binnenstad, heb geen tuin en wil zoooo graag met mijn picknickkleedje ergens op het gras neer kunnen ploffen. Net als in de parken in de grote steden, gezellig! Maar in Gouda moet ik altijd een plekje tussen de walm van hondenpoep zoeken. Daar baal ik zó van!
    Groetjes Els

    BeantwoordenVerwijderen