dinsdag 25 augustus 2015

Parkeerboetes in Gouda; waar mag ik parkeren?

Waar mag ik parkeren? In het Algemeen Dagblad van vrijdag 21 augustus stond een artikel over een parkeerboete die iemand had gekregen, omdat er onduidelijkheid is over het betaald parkeren bij de station flats (Ronsseweg e.o.). Echter is het niet alleen hier onduidelijk. Ook op Klein Amerika en andere plekken in de stad weten mensen niet of en hoe lang ze ergens tegen welke prijs mogen staan. Ik ben dit vroege voorjaar al op vooronderzoek geweest en kan me goed voorstellen dat mensen niet meer weten waar ze moeten betalen voor parkeren. 

Bordjes bij de Ronsseweg
Wat me opviel is dat er heel veel bordjes staan. Deze staan echter aan het begin van de straat waar een parkeerzone geldt en even later nog een herhaling. Rij je bijvoorbeeld bij de Ronsseweg een stukje verder en sta je op de grote parkeerplaats, dan zie je geen bordjes meer. Aangezien er ook geen betaalautomaten staan bij de parkeerplaats denkt de gemiddelde automobilist; “Hier mag ik gratis staan”. Echter, een bekeuring is snel verdiend, want deze plekken zijn alleen voor bewoners. Dit is ook de reden dat er geen betaalautomaten staan. Het lijkt me goed dat het betaald parkeren duidelijker wordt aangegeven of dat een parkeerplaats alleen voor vergunninghouders is bedoeld. 
Op het parkeerterrein geen bordjes meer.
Klein Amerika
dit bordje zie je meestal niet
Ditzelfde geldt bij Klein Amerika. Eénmaal kan je een bord vinden. Die staat, na heel goed opletten, bij het oversteken van de Fluwelensingel. Ben je eenmaal  Klein Amerika opgereden dan heb je het bordje al gemist. Gevolg is dat men denkt dat je gratis voor de chocoladefabriek kunt staan…. Maar ook dat is niet waar!

Ga maar eens op het terras bij Kruim zitten en kijk eens hoeveel auto's op dit stukje in de zomerperiode zonder betalen parkeren. Voornamelijk ook buitenlandse gasten. Conclusie; Ook niet duidelijk dus…….. Bovendien is voor veel mensen rond Gouda het niet bekend hoe en waar je kortdurend in en rond de binnenstad op straat mag parkeren. 


voorterrein na het bordje; gratis parkeren of toch niet?

De oplossingen 
Er zijn een aantal concrete oplossingen mogelijk:

 1. Betere heldere plaatsing van bordjes zodat het voor iedereen duidelijk is waar betaald geparkeerd moet worden in Gouda en waar alleen voor vergunninghouders.
 2. Daarnaast kan ook gedacht worden aan gemakkelijk toegankelijke informatie op een website over parkeren in Gouda. Dit is nu ook lastig te vinden.

Reageer!
Heeft u nog andere onduidelijkheden over betaald parkeren in Gouda of een goede oplossing? Reageer hieronder. Ik zal zorg dragen dat de reacties bekend worden bij het college en (in)formeel vragen maatregelen te nemen. 

3 opmerkingen:

 1. Goede actie Christiaan.Gouda moet zich nog meer inzetten om vriendelijk te zijn voor al haar bezoekers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij was dit probleem ook al door het CDA aangekaart vind het daarom niet zo uniek..
  Daarnaast is duidelijke informatie 1 maar handhaving ook 2, hoeveel gaat dat kosten.
  Overigens als men toch eea gaat veranderen. Gouda is een toeristenstad. Maak dan de bewegwijzering meertalig (Engels, Frans en Duits zodat toeristen het ook beter kunnen lezen). Criticus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima als meerdere partijen hiervoor aandacht vragen! Ik neem de suggestie voor meertaligheid mee. Dank voor de reactie!

   Verwijderen