vrijdag 15 juni 2018

Afval scheiden loont; Heeft u verbeterpunten?


Sinds 1 januari 2018 moet iedereen in Gouda op een andere manier het afval aanbieden. Dit geldt voornamelijk voor restafval. Hoe minder afval je aanbiedt, hoe lager wordt je afvalstoffenheffing in 2019. Een goede manier om minder restafval te krijgen. Echter, na enkele maanden onderweg zien we ook kanttekeningen van dit systeem. Soms wordt Gouda vergeleken met steden in Italië waar weken lang het vuil niet wordt opgehaald. In deze blog geef ik een toelichting over de complexe invoering van dit systeem en ben ik op zoek naar goede ideeën om het systeem te verbeteren. 



Invoering gaat niet vlekkeloos

Zoals ook bij andere steden die dit systeem invoeren, gaat ook in Gouda de invoering niet vlekkeloos. Soms wordt er meer afval aangeboden als dat de containers aankunnen of worden de plastic afvalzakken veel te vroeg massaal buiten gehangen. Met alle stank en soms kapotte zakken door vogels en katten tot gevolg. Een groter ergernis, overigens ook bij mezelf. Toch heb ik veel begrip dat het even duurt voordat e.e.a goed loopt. De afvalstromen veranderen de eerste maanden zo sterk dat het voor Cyclus ook soms lastig is om in te schatten hoe vaak ze ergens het afval moeten ophalen. Nu denkt u wellicht, dat is toch hun werk? dat klopt, maar ik geloof bijna alle containers hebben geen piepsysteem dat ze vol zitten, Cyclus moet dus door monitoring zorgen dat het afval inzamelen goed werkt. Waarom hebben ze dat dan niet? Het probleem zijn de hoge kosten en naar ik kan herinneren in de toelichting in de gemeenteraad ook de storingsgevoeligheid van deze systemen. Het beste is dus wat begrip hebben voor de afvalophalers die hun best doen om het steeds beter te doen. Daarnaast kunnen we zelf ook een handje helpen door ons afval op de afgesproken tijdstippen aan te bieden en buren aan te spreken die zich hier niet aan houden.


Waarom doen we het?

Afval gescheiden inzamelen doen we:

·  Omdat er landelijke doelstellingen zijn vastgesteld, de zogenaamde  VANG-HHA doelstellingen. In 2020 moeten we dan aan maximaal 100 restafval per inwoner zitten. Afval scheiden loont zorgt ervoor dat we wellicht deze doelstelling kunnen gaan halen. We gaan dus met alle Gouwenaars proberen om in 2020 de hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kg naar 100 kg per inwoner. We scheiden dan 75% van al het totale afval en hebben 8.000.000 kg minder restafval!

·  Om kosten te besparen. Restafval aanbieden door de gemeente aan de afvalverwerker kost geldt en wordt in de afvalstoffenheffing doorbelast aan de inwoners. Hoe minder restafval, hoe lager de kosten.

Door beter te scheiden, kan meer materiaal hergebruikt worden en komen we een stapje dichterbij de circulaire economie.



Heeft u verbeterpunten?

Tevens ben ik als raadslid op zoek naar goede ideeën die zonder veel kosten, kunnen zorgen voor verbetering van het systeem afval scheiden loont en zorgen voor minder overlast van afval. Een leuk idee kwam ik al op twitter tegen. Zie de foto hiernaast, vrolijke nepbloemen die effect hebben op minder afval dat naast de container wordt gezet (zogenaamde bij-plaatsingen). 

Heeft u andere goede ideeën die ik aan de wethouder en het college kan melden? Laat het me dan weten. Dit kan door een reactie achter te laten op deze blog…….

1 opmerking:

  1. Ik denk dat een groot deel van de oplossing ligt bij betere/uitgebreidere informatieverstrekking. Wat in mijn wijk (Oud Achterwillens) vooral speelt is dat mensen PMD-zakken op elke willekeurige dag buiten hangen, ongeacht of het ophaaldag is of niet. Dat moet met informatie echt op te lossen zijn. Tegen de tijd dat ze nu opgehaald worden, is de helft aangevreten door meeuwen en kauwen en vliegt het plastic door de straat.
    Een grote verzamelcontainer voor plastic afval is misschien ook een oplossing, dan kan iedereen op elk moment van zijn PMD-afval af.

    Tevens zou voor de ondergrondse containers een kleinere vulopening van 30 liter een oplossing zijn voor kleine huishoudens. In mijn <50m² appartement is het lastig (en niet hygiënisch) om afval maanden te moeten bewaren. Want zo lang duurt het -bij goed scheiden- voor een restafvalzak van 60 liter vol is, zeker 4 à 5 maanden in mijn geval.

    BeantwoordenVerwijderen