De gemeente Gouda heeft diverse duurzaamheidsambities. Ook de ChristenUnie Gouda heeft ideeën over duurzaamheid. Deze ideeën hebben we vorig jaar opgeschreven in de notitie ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda.
Maar niet alleen de politiek en de gemeente heeft een verantwoordelijkheid in duurzaamheid. Ook alle Gouwenaars kunnen een verschil maken door kleine gewoontes thuis te veranderen en zo zelf te zorgen voor een duurzamer Gouda.
Voordat ik 10 duurzaamheidstips voor thuis geef is het belangrijk eerst duidelijk te krijgen wat we onder duurzaamheid verstaan. De volgende definitie voor duurzaamheid is door de World Commission of environment and Development van de verenigde Naties opgenomen:
"Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
"Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
10 duurzaamheidstips
Onderstaand mijn 10 duurzaamheidstips waarmee je zelf gemakkelijk een stapje duurzamer kan zijn zonder veel gedoe! Help jij mee Gouda een stukje duurzamer te maken?
- Stook slim je woning warm; Zorg dat als je overdag niet thuis bent je de thermostaat op 15 graden zet. Doe dit ook als je gaat slapen, of zet zelfs de verwarming een uurtje voor je gaat slapen al uit. Volgens Milieucentraal kan dit gemiddeld 220 euro per huishouden aan stookkosten schelen. Je kan ook de verwarming nog een graadje lager zetten, dat levert nog eens 80 euro op.
- Isoleer je woning; Je kan aardig wat energie besparen door je woning te isoleren. Onderstaande grafiek zegt voldoende. Huurt u een woning? Neem eens contact op met uw verhuurder en vraag eens naar de mogelijkheden. En bedenk goed; bij de verkoop van een woning is een energielabel inmiddels verplicht. Hoe beter een energielabel, hoe positiever dit is bij de verkoop!
- Neem echte groene energie; het geld dat je bespaart met bovenstaande investeer je dan in echte groene energie. Let op; veel groene energie is eigenlijk niet groen en zijn alleen zogenaamde groene certificaten. Onder andere Greenchoice is een energiebedrijf die wel 100% groene energie levert. Als je goed zoekt op internet en regelmatig belt voor een nieuwe abonnement hoeft deze groene energie helemaal niet duurder te zijn dan het tarief bij je huidige aanbieder!
- Investeer in windenergie(delen) of zonnepanelen(delen); het geld dat je bespaart hebt kan je na een aantal jaren sparen ook inzetten voor het aanschaffen van zonnepanelen of de aanschaf van winddelen. Dit kan dus ook voor kleine bedragen. Zonnepanelen kun je aanschaffen op eigen dak, maar ook kan je aandelen kopen van een zonnepark. De investering kan een rendement opleveren van 8% of een lagere energierekening. Dat betekent dus ook dat deze investering zich op termijn terugverdient. Ook zonnepanelen worden steeds goedkoper en dus lucratiever aan te schaffen. Steeds vaker komen er collectieven waar aan deelgenomen kan worden. Kijk bijvoorbeeld eens op de windcentrale of op zonnepanelendelen.
- Schaf elektrische apparaten met A-label aan; Let in ieder geval bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten op het energielabel en kies in ieder geval voor een A+, A++ of A+++ apparaat. Gebruik een stand-by-killer om nog meer te besparen.
- Koop Led-verlichting; deze lampen zijn inmiddels veel goedkoper in aanschaf. Vervang dan ook je lampen als ze stuk gaan door led-lampen. Dit scheelt aanzienlijk in je energieverbruik. Je hebt goed werkende led-inbouwspots en led-lampen die met fitting in je bestaande armaturen passen. let wel op de lichtkleur van led-lampen, dit staat altijd aangegeven op de verpakking. Ik vind led-lampen persoonlijk een grote vooruitgang t.o.v. de ouderwetse spaarlamp, zeker qua lichtopbrengst. Een led-lamp heeft geen opwarmtijd nodig!
- Scheid je afval; Veel mensen hebben al meerdere containers in hun tuin staan en zijn gewend het afval te scheiden. Afval goed scheiden is ook belangrijk. Om gescheiden afval echt opnieuw te kunnen gebruiken, mag het afval niet vervuild zijn met andere materialen. Mileucentraal geeft als voorbeeld papier: Het lukt bijvoorbeeld niet om papier te recyclen als er veel plastic tussen zit. Het recyclebedrijf moet dus voor het hergebruik van start kan, de vervuiling uit het gescheiden ingezamelde afval halen. Dat kost tijd en geld. Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden en belandt alsnog in de verbrandingsoven. Daarom is het belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat bij het scheiden van afval. Gooi bijvoorbeeld geen gloeilamp in de glasbak, en haal plastic hoesjes van tijdschriften of reclame voordat je die in de papierbak gooit. Kijk voor meer tips op Welk afval waar.
- Schaf een milieuvriendelijke auto aan; veel mensen zijn praktisch of houden van auto's, maar houden bij de koop van een auto (nieuw of tweedehands) geen rekening met de milieubelasting. Vaak wordt de CO2 uitstoot als leidraad genomen om te meten hoe zwaar een auto het milieu belast. Nu is dit discutabel, vind ik zelf, zeker gezien alle trucjes die autofabrikanten uithalen om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk vast te stellen. Het geeft echter wel een goede vergelijking met de milieubelasting. Let bij de koop van een auto ook vooral op de grootte van de auto zelf en de grootte van de motor. Hoe groter, hoe meer je het milieu belast. Heb je die ruimte echt nodig? of heb je de ruimte alleen voor vakantie nodig? is kleiner rijden en een auto huren voor vakantie dan niet voordeliger?
- Koop duurzame kleding; tja, das ook best lastig, duurzame kleding. Eén ding geldt altijd, kwaliteit gaat voor kwantiteit. Of toch niet? Dit zegt namelijk nog niets over de bedrijven die de kleding laten maken en verkopen. Op Rankabrand kun je e.e.a. vergelijken. H&M en C&A doen het volgens hun het beste. Tot slot; er bestaat zeker ook duurzame kledingmerken, maar dit zijn niet de grote ketens!
- Voer een kliekjesdag in; Milieucentraal meldt ons dat zo'n 14 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak verdwijnt. Dat is 50 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen zo bijna 100 duizend volle vuilniswagens vol goed voedsel. Voer daarom een kliekjesdag in. Heb je nog een restje eten over, bewaar deze dan in de vriezer en eet dit op als je een dag geen tijd hebt om te koken. Wel in de ochtend even uit de vriezer halen. Je kunt ook met restje die je nog niet hebt gekookt lekkere gerechten koken. Op internet zijn hiervoor diverse sites te vinden, kijk bijvoorbeeld eens op kliekipedia.Ik zou willen zeggen; denk er eens over na. Volgens mij blijft een slogan uit het verleden erg actueel:
Mooie tips, Christiaan. Ik denk dat er op velerlei vlak winst te behalen valt: overstappen op led schijnwerpers en led licht, het huis goed isoleren, en groen rijden (herinneren we ons '80 in z'n 5' nog?).
BeantwoordenVerwijderen