dinsdag 2 januari 2018

Ja Ja sticker in 2018 ook in Gouda

Amsterdam wil voorkomen dat veel ongelezen papier wordt verspild. Jaarlijks zou elk huishouden 34 kilo ongevraagd papier ontvangen, oftewel zo’n 6.000 bomen per jaar, volgens de gemeente. Daarom is vanaf 1 januari 2018 een nieuw systeem van kracht. Heb je geen sticker op de deur, ontvang je geen folders. Wanneer volgt Gouda?


Hoe werkt t?
Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je bij dit systeem reclamedrukwerk en huis-aan- huisbladen wil blijven ontvangen moet je een Ja Ja sticker op de deur plakken. De stickers Nee Nee en Ja Nee blijven in gebruik en veranderen niet van betekenis. Een Nee Ja sticker betekent geen reclamedrukwerk en wel huis-aan-huisbladen en de Nee Nee sticker betekent dat beide niet ontvangen worden.

Veel tegenstand tegen nieuw systeem
Tegen de invoering van deze regeling bestaat veel weerstand bij winkeliers, omdat ze vrezen dat de omzet gaat dalen. Een artikel uit 2015 in het NRC gaf hier echter wel een nuance aan. Dit artikel kunt u hier teruglezen:

Daarnaast zijn er inmiddels voldoende folderapps beschikbaar die ook alle folders online aanbieden. Dit is een goed alternatief voor de papieren folders.
We weten allemaal dat er iets gedaan moet worden om de klimaatverandering tegen te gaan, maar toch willen we dit soort maatregelen niet doorvoeren. Ik snap dat eigenlijk niet. 

Wat vind jij?
Ik kom daarbij tot de volgende kernvraag die beantwoord moet worden: 

Wie heeft eigenlijk bedacht dat hij het recht heeft uw brievenbus vol te stoppen met reclame? en zit u op al die reclame te wachten?

Als we deze vraag eens eerlijk met elkaar beantwoorden, is de Ja Ja sticker volgens mij alleen maar een logische stap en moeten we dit dus gewoon in Gouda doen. Wat vind jij? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Tot slot
De Partij voor de Dieren heeft samen met de ChristenUnie in Gouda al in 2016 gezamenlijk een motie ingediend en recentelijk weer vragen gesteld n.a.v. de invoering van het systeem in Amsterdam. In februari 2018 spreekt de Goudse raad zich waarschijnlijk nog uit over de invoering van de Ja Ja sticker.

2 opmerkingen:

  1. Goeie zet. Wij hadden bij verhuizing meerdere pakketten folders in de brievenbus in een week. Daarnaast zijn het veel folders van winkels die niet eens dichtbij zijn en veelal van producten die je een keer in de 10 of meer jaar aanschaft (meubels, keukens, badkamers). We hebben dan ook gekozen voor een Nee Ja sticker. Folders zijn ook voor de gewenste winkels online te bekijken en in de winkel vaak zelf mee te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goed deze sticker zodat je zelf bepaald wat je wel of niet in je brievenbus wil Het milieu wordt zo gespaard en er wordt voorkomen dat mensen onnodige inkopen gaan doen omdat het afgeprijsd is maar je het niet nodig hebt

    BeantwoordenVerwijderen