maandag 23 mei 2016

Betalen voor je restafval in Gouda; Wat vind jij?En nog steeds elke dag sta ik trouw mijn zakje restafval te wegen in het kader van de actie 100-100-100. Dit zijn voornamelijk luiers en dat doet me vaak denken aan de andere actie van hondenpoep waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben geweest; elk kakje hoort in een zakje. Wat eigenlijk wel opvalt is dat de hoeveelheid afval niet heel erg meer afneemt sinds we deelnemen. Maar toch, we zitten op een gemiddelde van 3,8 kilo per week, waarvan 3 kilo voor rekening komt van de luiers. Gouda heeft een gemiddelde 11 kilo per huishouden per week. De deelnemers van 100-100-100 doen het veel beter en daalt elke week. Inmiddels zit het gemiddelde van de deelnemers van deze actie op 1,5 kilo. Zonder luiers zitten wij dus ver onder dit gemiddelde……. of is dat een onjuiste afronding?

Plastic afval
Wat opvalt is dat nu het restafval afneemt, het lijkt dat juist het plastic afval toeneemt. En dat vind ik jammer. Ik verbaas me nog meer over hoeveel verpakkingsmateriaal onnodig door producenten wordt gebruikt. Pas wilde ik weer een paprika en komkommer kopen in de supermarkt, allebei met folie eromheen. Waarom? Is het wellicht om mensen uitleg te geven dat het om een echte komkommer gaat en het geen courgette is? Waarom wordt massaal blikbier aangeboden. Is dat alleen maar omdat mensen te lui zijn om een kratje bier of lege flesjes weer in te leveren? Van mij mag er landelijk wel wat aan al die verpakkingen gedaan worden. Dat helpt denk ik een stuk beter om onze twee a drie zakken plastic afval per twee weken te verminderen.

Bezoek aan Suez (vroeger SITA)
In het kader van de behandeling in de gemeenteraad over de invoering van “afval scheiden loont” in Gouda ben ik afgelopen vrijdag met de gemeenteraad van Gouda op bezoek geweest bij het bedrijf dat het plasticafval verwerkt. Hieronder een filmpje over de installatie, interessant en leuk om te zien.


Afval scheiden loont
Op 1 en 8 juni 2016 spreken we in de gemeenteraad van Gouda over het scheiden van afval. Voorstel van het college is dat afval scheiden loont. Dit betekent dat je gaat betalen per keer dat je restafval aanbiedt. Hierbij kan gekozen worden voor een groot deel vast recht voor afvalstoffenheffing en een klein deel variabel of een klein deel vast recht en een groter deel variabel. Het variabele deel is dan dus gekoppeld aan hoe vaak je restafval aanbiedt. Het aanbieden van plastic, gft en papier is zonder kostenprikkel.
Mijn inziens zouden we in Gouda gelijk al sterk moeten inzetten op een groter variabel deel in het tarief. Maar is Gouda daar al klaar voor of levert dat te veel weerstand op bij de invoering van het systeem? In ieder geval zal de afvalstoffenheffing in Gouda niet verder toenemen, afval scheiden gaat dan dus echt lonen! Ik hoor graag van u als lezer hoe u hierover denkt. Ik kan dat dan meenemen in ons fractieoverleg en hiermee rekening houden in onze standpuntbepaling.  Laat hieronder een reactie achter......

2 opmerkingen:

  1. wat een debakle, een brief die onduidelijk is.dus weer een info per huishouden en daarna in de wijken toelichting.Wat kost dit niet allemaal? Komt weer klungelig over. Verder ben ik het niet eens dat ieder huishouding 209 euro betaald.23 keer restvuilnis ,betekend vuilniszak in vuilniszat om stant overlast te voorkomen. Ondergrondse container hapert regelmatig en je kan niet zien of de container vol is.Dus 1.50 voor niets .Nu al veel rotzooi in algemene groen containers,ik denk straks ook vuilniszakken, scheelt weer in de kosten . Deze onzin met betaalde zakken hebben wij al eerder gehad . Zorg is dat de basis goed is en stimuleer mensen inplaats van boos te maken.Ben al 30 jaar bewust bezig maar dit ontmoedig mij
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zal even wennen zijn voor iedereen maar de ervaringen uit andere gemeenten zijn veelbelovend en de meeste bewoners zijn al snel gewend. Iedereen krijgt straks in principe een kleinere grijze container die per leging goedkoper is, waardoor u ook niet te lang met restafval zal blijven zitten.

    BeantwoordenVerwijderen