donderdag 9 februari 2017

Warme truiendag 2017!


De ChristenUnie fractie in Gouda doet op vrijdag 10 februari 2017 met z’n allen mee aan de warme truiendag. In deze blog vertel ik waarom er een warme truiendag is, wat we zelf doen en hoe de ChristenUnie landelijk in het verkiezingsprogramma “Hoopvol realistisch” aandacht besteed aan duurzaamheid en het terugdringen van de CO2 uitstoot. Waarom een warme truiendag?

Op de site van de actie www.warmetruiendag.nl is duidelijk uitgelegd wat het doel van deze dag is. De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Onder dit motto nemen elk jaar weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warmetruiendag. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie en dus 6% CO2. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En dat we iets doen is hard nodig, niet voor niets werd de regering onlangs op de vingers getikt om haast te maken met het klimaatbeleid. Daarbij krijgt energiebesparing in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks de aandacht die het verdient. Een gemiste kans, wat ons betreft!’

Ons CO2 budget raakt daarnaast op! Kijk maar eens naar deze infographic van de Volkskrant. Bovendien is er veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen. Bijna een kwart van ons energiegebruik wordt ingezet voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Dat betekent dat hier ook een hele grote winst te boeken is voor het klimaat!


Wat doen wij?

Het is belangrijk zelf aan de slag te gaan met duurzaam leven en na te denken over wat jij zelf kan doen. Hoe vaak wijzen we niet naar een ander die nog minder duurzaam is en we dus het zelf ook niet zo nauw hoeven nemen. Of maak jij het verschil al? Eerder schreef ik een blog waarin ik 10 tips gaf voor duurzaamheid thuis. Wellicht geeft dit wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Als gehele fractie van de ChristenUnie gaan we de uitdaging aan om een dagje de verwarming een graadje lager te zetten. Dit doen we voor de fun maar ook zeker voor het statement. De oude leus ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is actueler dan ooit. 


Hoopvol realistisch

In het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer gaat de ChristenUnie voor een gezonde en groene economie. Een passage uit dit verkiezingsprogramma die aansluit bij de doelstelling van de warme truiendag:

Een investering in energiebesparing betaalt zich dubbel en dwars terug. Het levert milieuwinst op, afbouw van het Gronings gas, een flinke kostenbesparing voor huishoudens en bedrijven, meer comfort in woningen en een impuls voor de bouwsector. Onze warmtevoorziening moet snel onafhankelijk worden van aardgas. Huishoudens worden zelfvoorzienend en gaan zelfopgewekte zonne-energie opslaan. Steeds goedkopere zonne-energie en windenergie zullen leiden tot het einde van het fossiele tijdperk en het sluiten van kolencentrales. De ChristenUnie wil deze ontwikkeling versnellen door CO2-uitstoot veel zwaarder te belasten en hogere milieueisen aan elektriciteitscentrales te stellen.
Als ChristenUnie gaan we dus zowel lokaal als landelijk voor een duurzame samenleving. Doe met ons mee en stem in maart op de ChristenUnie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten