zaterdag 18 mei 2019

Geboren in VS: dure pech voor mijzelf

Ik zit persoonlijk opeens in een bizar verhaal. Normaal schrijf ik over wat me bezig houdt in de Goudse politiek, maar voor deze situatie maak ik toch een uitzondering. Ik ben al sinds mijn geboorte Nederlander, echter omdat ik in Amerika geboren ben en daar 6 maanden gewoond heb, heb ik als tweede nationaliteit ook de Amerikaanse. Op zich geen probleem, totdat ik een brief van de bank kreeg. Hierin stond of ik een SSN of een Loss of Nationality kan opsturen, omdat mijn bankgegevens gedeeld werden met de belastingdienst van Amerika (IRS). Ik heb toen gekeken wat dit inhoud en kwam in een slecht boek terecht. In deze blog meer over dit slechte boek, de aandacht in het landelijk AD van 1 mei 2019 en de reacties erop en hoe ik probeer een lobby op te zetten in de Tweede Kamer.
Wat is er aan de hand?
Amerika is naast Eritrea het enige land dat aan zijn ingezetenen ook belasting vraagt als ze buiten het land wonen en werken. Dit is al heel lang, echter niet bekend bij een grote hoeveelheid Amerikanen (ruim 40000 in Nederland) zoals ik. Ik betaal namelijk al netjes belasting in Nederland, maar het moet dus dubbel. Doordat in Amerika de zogenaamde Facta (per 2015) wetgeving is ingevoerd wordt echter actiever beleid gevoerd om iedereen op te sporen en belastingaangifte te laten doen. De hoofddoelstelling van de wetgeving is om belastingontduiking tegen te gaan van grote bedrijven (bijv. Google, Microsoft, Apple)  of rijke Amerikanen die geld parkeren in het buitenland, Daar is natuurlijk niets mis mee. Nu wist ik niet dat ik in Amerika belastingplichtig ben (woon heel mijn leven in Nederland, alleen geboren in de VS en 6 maanden daar gewoond) en ben nog nooit door de Amerikaanse overheid daar op gewezen.

Hoe begon het verhaal voor mij?
Een brief van de bank in maart 2019 heeft bij mij gezorgd dat ik met mijn belastingaangifte nu druk doende ben. Het voelt echter heel oneerlijk. Hoe kan het dat als een overheid nog nooit zijn ingezetenen heeft geïnformeerd over een belastingplicht, ik vanaf 1 oktober 2019 grote kans heb dat ik geen beschikking meer kan hebben over een betaalrekening in Nederland totdat ik een SSN heb (Amerikaanse belastingnummer). Die SSN heb ik donderdag 9 mei  aangevraagd, maar nu begrijp ik dat het soms tot 9 maanden kan duren voordat ik een SSN nummer ontvang.... dan ben ik dus te laat. Daarnaast moet ik dus elk jaar belastingaangifte gaan doen in de VS. Via een bepaalde regeling kan ik met 3 jaar terug weer netjes voldoen via de ‘Streamlined Procedure’. Ik ga echter voor 6 jaar, dan kan ik gelijk af van mijn Amerikaanse nationaliteit af. Dit grapje kost bij elkaar zo’n €5.000,-. Dit kan ik gelukkig nog wel opbrengen, maar veel mensen ook niet. Daarnaast is het de vraag of bijvoorbeeld mensen die een uitkering nodig hebben gehad, nog een fikse belasting aan Amerika moeten betalen omdat daar de uitzonderingsregels van de belastingen niet gelden...…
Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn (betaal)rekening kan worden geblokkeerd, zonder dat ik wist dat ik iets fout doe en dan ook nog op korte termijn. Dit voelt heel onrechtvaardig en me behandeld als een crimineel. Het betreft naar mijn informatie in Nederland zo’n 42.000 Nederlanders, dit verhaal staat dus niet op zich. Ik begreep ook dat zeker 40% van deze groep nog geen SSN heeft.
Nu lijkt het voor mij vooral veel papierwerk te worden, echter als je een onderneming hebt en winst maakt krijg je pas echt grote problemen. Vele miljoenen vloeien zo uit de Nederlandse en Europese economie naar Amerika met soms ernstige financiële  gevolgen van Nederlandse Amerikanen.
AD landelijk, woensdag 1 mei 2019
Reacties
Ik heb heel veel reacties gehad, waarbij ik blij ben dat mensen me gelijk geloven. Ik kreeg reacties met de tekst; ‘als je dit niet zelf gedeeld had, dan had ik het niet geloofd’. Maar ook, ‘als we dit eens bij de Amerikanen deden, wat voor reacties zouden we dan krijgen?’ Ik ben blij dat ik in de AD ben gekomen en vond het fijn dat ze dit bizarre verhaal wilde delen. Ik wil ook Stijn Tielemans nog een compliment maken, want het was een best technisch verhaal om in het kort goed te vertellen. Dit is vind ik goed gelukt! Daarnaast vond ik het fijn dat in de reactie op het artikel op dezelfde pagina stond dat de Staatssecretaris het probleem eind mei 2019 gaat bespreken.
Aandacht Tweede Kamer
Ik heb gekozen om mijn netwerk in te zetten om dit probleem beter op de agenda te krijgen. Naast contact met de ChristenUnie in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en het Europees parlement, heb ik inmiddels ook via het CDA Gouda contact gezocht met de Tweede Kamer fractie van het CDA. Ook ga ik naar aanleiding van deze blog de VVD nog benaderen. Daarnaast heb ik afgelopen donderdag, nadat ik mijn SSN had aangevraagd, filmpjes opgenomen bij American Overseas die op sociale media inmiddels zijn gedeeld. De emotie in deze filmpjes is niet gespeeld. Dit gedoe doet meer met je dan in eerste instantie denkt! Hoe zou jij het vinden dat je afwachting bent van een belastingnummer en als je deze niet op tijd ontvangt, je geen bankrekening meer hebt per 1 oktober 2019? Ik heb er geen woorden voor en hoop dat onze volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer en wellicht het Europarlement de juiste stappen zet om deze bizarre regelgeving de nek om te draaien voor Nederland en Europa!
Als je deze blog gelezen heb, wil ik je vragen, deel deze alsjeblieft weer zoveel als mogelijk op sociale media. Hoe meer mensen dit verhaal kennen, des te meer kans dat er ook wat aan gedaan wordt!
Er volgt nog een tweede blog met een beschrijving van mijn dag in Amsterdam om een SSN aan te vragen en wat je er allemaal voor moet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten