dinsdag 26 februari 2019

Afval scheiden loont nu echt in Gouda!

De belastingaanslag voor 2019 is binnen. Normaal gesproken is dit niet een moment om naar uit te kijken. Nu was ik deze keer wel nieuwsgierig naar de afvalstoffenheffing. Wat levert een jaar lang bewust omgaan met restafval je uiteindelijk op? In deze blog meer hierover.....

Afval scheiden Loont
Bij de invoering was er veel te doen over vast en variabel tarief en of afval scheiden nu echt wel ging lonen. Ik durf te stellen dat als je je best doet, het echt loont. Mijn afvalstoffenheffing voor een gezin met drie kinderen (5 personen), daalde van €325,80 in 2018 naar €237,- in 2019. Een mooie besparing van €88,80,-. En dan te bedenken dat het meeste restafval komt van de luiers van mijn jongste dochter, waarvoor we ten delen overigens wel wasbare luiers gebruiken. Ook de eerste reacties die ik op twitter las lieten al goede resultaten zien. Ik ben dan ook tevreden met de invoering van dit systeem waarbij ook het doel is dat je zelf bewust bent van de hoeveelheid afval die je veroorzaakt en probeert hiermee bewust om te gaan……

Problemen van langer bewaren van afval in de tuin
Niet alles liep vlekkeloos dit jaar. Omdat restafval langer in de container zit, gaat het snel stinken, zeker bij luiers, dacht ik. Nu viel me dat nog mee. Het probleem van maden bij het weggooien van vlees in de groencontainer vond ik de grootste uitdaging. Nu kan je natuurlijk gelijk vegetariër worden, probleem opgelost,  maar dat staat bij mij nog niet in de planning.
Een oplossing kan zijn dit vleesafval en het restafval naar een stukje verder in de straat met een pasje weg te brengen in een verzamelcontainer voor restafval. Echter, op dit moment hebben we hier echt nog te veel restafval voor, voornamelijk vanwege de luiers.
Het maken van de afweging de restafval container in de tuin weg te doen en over te stappen op wegbrengen in een verzamelcontainer wordt de komende jaren denk ik de grootste uitdaging voor inwoners van Gouda met weinig afval….. Wanneer stap ik over op het wegbrengen van restafval naar een centrale container en is deze container dan ook beschikbaar?

Plastic afval
Waar ik van geschrokken ben is de enorme hoeveelheid plastic afval. Ik vind het echt ernstig om te zien dat we zelf twee zakken met plastic aan de weg hangen per week. Het is jammer dat je als consument, zonder zelf heel veel moeite te nemen te kunnen zorgen voor een afname. Daar is echt landelijk beleid voor nodig die zorgt dat de verpakkingsindustrie gaat veranderen. Daarbij kunnen we natuurlijk zelf zorgen dat we niet meer een ingepakte paprika kopen…..

Zelf voordeel berekenen
Je kan je voordeel van de afvalstoffenheffing in 2019 zelf gemakkelijk berekenen als je weet hoe vaak de container is buitengezet. Dit staat op de belastingaanslag 2019. Per lediging betaald u voor de normale 140 liter grijze container €3,50. Wanneer je de container dus bijvoorbeeld 10 keer heeft aangeboden, kost dit €35,- i.p.v. €91,- (26 ledigingen), tel daarbij het vaste voordeel van €25,80 dat iedereen t.o.v. 2018 ontvangt en je hebt je voordeel berekent.

Jouw reactie
Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn na een jaar invoering van afval scheiden loont? Heeft u positieve of negatieve ervaringen met Afval scheiden loont? Geef gerust een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd naar de ervaringen. Hiermee kan ik in als raadslid knelpunten proberen te verhelpen en te zorgen dat afval scheiden nog meer gaat lonen!

2 opmerkingen:

  1. Ik ga volgend jaar zien of het loont. Wij zijn nu nog de dupe van de vorige bewoners van ons huis, die een baby hadden en daardoor heel vaak de container aan de weg hebben gezet. Het blijft nog wel een uitdaging wat nou waar hoort. Pak bij plastic, maar op sommige pakken staat dat het bij rest moet enz.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad soms erg onhandig dat verpakkingen niet duidelijk zijn en je niet weet waar het bij hoort. Wanneer je niet weet wat waarbij hoort, wat soms ook lastig is, kun je meer info vinden op: https://cyclusnv.nl/afvalscheidingswijzer. Het overnemen van kosten van een andere inwoner motiveert natuurlijk minder. Ik ga daar eens over nadenken of een andere aanpak mogelijk is.....

      Verwijderen